Oktober!

Høsten er flott! fortsatt tid å høste av naturen, men nå begynner det å haste for mange ting.

Hvis det fortsatt henger epler og pærer på trærne kan du plukke disse ned og legge i kasser i garasje eller kjølig kjeller. Mange eldre eplesorter blir bare bedre av å få ettermodnet litt synes vi!

Hagemøblene er det også tid for å ta inn nå! Det samme gjelder vannslanger og vanningsutstyr. Dette må inn før frosten!

Hos oss setter vi løken i oktober. Dette er seinere enn mange andre, men hvis det blir en våt september ligger løken bedre tørt og fint i garasjen! Ute i dyvåt jord vil råte og mugg noen ganger gjøre stor skade.

 Vi har også mange blomster i krukker som vi overvintre. Dette er for eksempel Skjermlilje, Fuchsia, Pelargonia, Sjokoladekosmos og Calla. Disse klipper vi litt tilbake, tar bort de endel blader og setter frostfritt i garasjen eller drivhuset. Husk på å se om de ikke må ha litt vann noen ganger gjennom vinteren. Og så er det mange Georginer. Disse kan også overvintres i krukkene, men for å spare plass, graver vi de opp. Slik gjør vi:

Georginer

Bruk en spade eller greip og løsne jorda slik at du kan løfte opp knollrosetten.

Rist og plukk forsiktig bort jord rundt knollene. Noen spyler knollene, men så lenge jorda er ganske tørr, er det bare en fordel å ikke spyle bort all jord.

Nå klipper vi bort bladverket. Hvis det ikke har vært frost, er bladene intakte, og da kan man evt. la bladene sitte på inn i garasjen og så klippe ned et par uker senere. Da vil ennå mer kraft trekke ned i knollene!

Husk å sette knollene i en luftig og kjølig - men frostfri kjeller! Det er en fordel å sjekke de noen ganger gjennom vinteren.