Slik sår du frø!
Det er mye glede i å dyrke dine egne planter fra frø. Tenk bare på sommerblomster i alle farger, eller grønnsaker du kan høste og spise selv! Det gjør også noe med vår mentale helse at vi stelle plantene og se utviklingen.
Selv synes vi en del av gleden faktisk også er planleggingen av hvilke slag vi skal dyrke i år. Noen trofaste favoritter men også alltid noe spennende nytt! Uansett må de fleste planteslag startes som frø. Noen innendørs og andre direkte på vokseplassen i en krukke eller i kjøkkenhagen. Dette er ikke vanskelig, men har du ikke gjort dette så ofte før, håper vi du har glede av å lese igjennom teksten under!
Innendørs sår vi i plantejord eller torv. Det er viktig å gi optimale forhold. Spesielt er det viktig at frøet holdes konstant fuktig under spiringen. Frøet vil også ha det godt og varmt. 18-25 grader er fint for veldig mye vi dyrker, så har du et bad med varmekabler eller ei varmematte, er det lurt å sette de nysådde frøene her.
Selv sår vi i torv da det er svært godt egnet. (så bruker vi heller minst mulig torv ellers)
Start med å fylle torv i potter, brett eller andre egna beholdere. Selv bruker vi minidrivhus, potter eller gjenbruk av isbokser. De sistnevnte er greie tidligst i januar/februar før vi tar i bruk drivhuset. Isbokser er tette, så disse kan stå direkte på gulvet eller i vinduskarmen. (vi anbefaler likevel å sette de på en avis for å unngå kondens og dermed merker på gulvet under)
Trykk torven til med hånden eller noe flatt. Vann så og la vannet trekke inn. Torva skal være fuktig, men vannet skal ikke piple opp hvis du trykker lett på den. Nå sår vi frøene utover. Her kan du velge avstand selv, men det er som regel en fordel å ikke så for tett. Da kan frøplantene stå litt lenger før du må prikle/flytte de, og jobben er ofte lettere når plantene er større…
For å forbedre fuktigheten rundt frøene, er det en fordel å dekke med sand, vermiculitt eller perlitt. Vi bruker hovedsakelig Perlitt.(vulkansk mineral) her kan du drysse på et lite lag på typisk 5mm og så vanner du lett en siste gang (med dusjhode etc) før du dekker med plastfolie og setter varmt.
De fleste planter trenger ikke lys til spiringen, men hvis du spierer i et mørkt rom, strekker plantene seg fort. Selv kontrollerer jeg de uspirede pottene morgen og kveld, og flytter de ut fra spirerommet og til et lysere og ofte litt kjøligere sted så fort jeg ser at spiringen er i gang. Da tar jeg samtidig av plastfolien. Du kan gjerne spire lyst. (f.eks. i vinduskarmen, men pass på at ikke solen skinner direkte, da vil det fort bli skadelig varmt under plasten.) Pass på at det ikke blir for tett hvis du bruker et minidrivhus. Du bør som regel ta av lokket etter spiring.
(Høy luftfuktighet kan føre til lite herdige planter samt problemer med råte og mugg)
Nå må du passe på at plantene får lys og vann/næring nok. Planter som strekker seg unormalt mye er et typisk tegn på for lite lys. Lyse grønne/gule blad kan tyde på for lite næring…
Hvis du vil så inne i Januar/februar må du ha vekstlys, mens seinere kan du klare deg uten. Selv har vi stor glede av vekstlys og bruker det så lenge vi har planter inne og fortsetter med tilleggslys i drivhuset til uti mai.
Lykke til med hagesesongen!
Mvh oss i Hagevenn
Torv og Perlite
Trykk torva lett sammen så overflaten blir flat. Bruk gjerne en trekloss etc.
Vann torva før du sår!
Så frøene.
Dekk frøene med Perlite. (5mm er fint for små og middels frø). Dekk til pottene med plast og sett varmt. Lykke til!