Jordbær er smaken av sommer for mange, og gleden av å kunne gå ut døra og høste dine egne jordbær er toppen av nytelse!
De norske sortene er laget med fokus på smak. Derfor har de dårlig holdbarhet i butikken og det er ofte mye råtne bær når du kjøper jordbær. Dette unngår du hvis du dyrker dine egne planter!
Slik planter du jordbær:
Jordbær vil ha en solrik plassering. Det er også en fordel at det er litt luftig slik at bladene tørker fort opp etter regnvær.
Det vanligste og kanskje enkleste er å plante jordbær på bakken. Dette går fint dersom du har jord med grei drenering.(det blir ikke stående vanndammer i hagen etter regnværsperioder?)
Her legger vi ut plantene med riktig avstand.
Her bruker vi en tapetkniv til å lage "spalter" som vi planter i.
Vi anbefaler å plante på jord som er fri for flerårig rotugress slik som kveke, høymol etc. Vi anbefaler også en sort jorddekkeduk. En slik duk vil hindre nytt ugress i å spire, og den vil også holde jordbæra tørrere og reine. Legg duken på bakken først og skjær så langsgående spalter som du "lurer" plantene nedi og graver et hull og trykker jorda godt til rundt jordklumpen. På denne måten er det minst mulig lys til ugress, men bladene finner veien opp!
Å plante på bakken innebærer likevel noen ulemper. Snegler og råte er et par eksempler. Hvis du er plaget av dette, kan det være en ide å bruke karmer eller krukker. Selv har vi brukt grove plank (2"x10") som vi har skrudd sammen i hjørnene, og så fylt med jord, festet jordekkeduk på toppen og plantet i dette. Her kan man også feste kobberbånd mot snegler langs kanten.
Planteavstand bør være 25 cm hvis du planter på rekke der du skal kunne gå mellom. Planter du på bed eller i pallekarm der du ikke skal gå mellom, kan du plante med 30 cm avstand i alle retninger. Men da kan du med fordel sette de ytre plantene nesten helt ut mot kantene for å utnytte plassen.Bær og blad har bare godt av å henge over kanten.
Jordbær kan også med fordel dyrkes i krukker og kasser, men pass på at det er stort nok jordvolum. Selve bærene er utsatt ved tørke. En jordbærplante med kart som tørker èn gang, vil få jordbær som blir sure når de etterhvert modner. Større jordvolum gjør at du har mer å gå på mellom hver vanning!
Jordbærplanta danner blomsteranleggene for neste års bær på høsten. Ved sterk frost(barfrost) kan disse skades. Særlig planter i krukker og kasser er utsatt, og bør tas inn i en garasje etc. der de skjermes for den kraftigste frosten.
Stell av plantene
Jordbær skal ha gjødsel på vår og sommer, men ikke etter ca 1 september. Da skal nemlig planta "roe seg ned" og gjøre seg klar til neste års blomstring og overvintring. Bruk gjerne vår Fullgjødsel, denne kan du bruke ved planting(blandes i jorda), og etter høsting. Bruk ca 30 gram pr kvadratmeter jord, dryss jevnt ut. (samme dose brukes etter høsting og neste år på våren)
På sommeren skyter planta ut utløpere(nye planter) Disse bør fjernes etter bærene er høstet. (hvis plantene er nykjøpt kan du bruke disse plantene til å lage nye jordbærfelt) Det er viktig å fjerne disse for å unngå at feltet blir for tett og samler råteproblemer til neste år. Vi anbefaler å ha et jordbærfelt i 3-4 år. da er det lurt å dyrke noe annet på stedet i nye 2-4 år før det evt. plantes med jordbær igjen. På denne måten unngår du en opphopning av smitte og problemer i feltet ditt.
Jordbær i Ampler.
Du kan dyrke de tradisjonelle sortene i ampel også, men nå finnes det sorter jordbær som er remonterende. Remonterende(betyr igjen-blomstrende) altså at de vil lage bær hele sesongen! Dette er sorter som egner seg godt for ampel. Sorter som 'Delizz' og 'Summer Breeze' er slike. og den førstnevnte har spesielt god smak.