Drivløk  dyrk dine egne blomsterbuketter!

Tenk å overraske noen du er glad i med egne tulipanbuketter! Eller synes du kanskje tulipanene du kjøper har kort holdbarhet? Da bør du prøve å sette noen kasser med drivløk!

Det er en fordel med litt hageplass og gjerne et drivhus som står kaldt utover høsten og vinteren. Men du kan fint klare dette med begrenset plass også!

Dette er den gammeldagse måten å drive løk til blomsterbuketter på. Min bestefar gjorde det på denne måten og stod på torget og solgte bukettene samme dag som de var skåret. Bukettene du kjøper i dag kan være drevet for raskt frem i drivhus, og så kan de ha ligget på kjølelager i mange uker – derfor er ofte holdbarheten kort.

Løkene du skal bruke er utvalgte sorter som egner seg til dette. Se vår kategori «Drivløk».

 

Slik gjør du:

Sett løkene med ca 10cm avstand i en kasse med drenering. Du kan gjerne bruke disse grønne grønsakskassene fra butikken eller andre tilsvarende kasser eller såbrett. Husk bare at det må være godt med huller for å drenere ut vann. Først drysser du på 1cm med jord, så setter du løkene utover og dryss på jord så det dekker ca 5 cm over øverst på løkene. Trykk jorden lett til og vann rikelig. Vi anbefaler at du bruker en jord som inneholder torv og sand, eller bruk en vanlig torvbasert plantejord og bland med 10-30% sand.

27751

Kassene med løk kan nå stå ute i en skyggevekk/nordvegg. De tåler lett frost, men ettersom kasser og krukker er mer utsatt for frost enn løk i bakken, må de skjermes for sterk barfrost. Sett de for eksempel inn i drivhuset og dekk til med flere lag med fiberduk eller gamle laken. Ideell temperatur for i denne kjøleperioden er 2-5 grader, men naturen pleier å ordne dette greit. Det viktigste er å skjerme for sterk frost.   Slik skal kassene stå i ca 4 måneder før du kan starte driving/varme. Det er viktig at temperaturen ikke blir for høy hvis solen skinner, så sett opp døra på drivhuset.

Driving. Etter kjøling, kan du starte driving av løken. Det vil si at løken skal spire opp og blomstre, gjerne litt raskere og tidligere enn ute i blomsterbedet. Det er nå du kan følge med å påvirke når de blir klare, eller bare la naturen gjøre sitt. Du kan gi litt varme. Har du f.eks en varmematte kan du legge den under kassene dine, eller sette på vekstlyset noen timer hver dag. Det er viktig at temperaturen ikke blir veldig høy – da strekker tulipanene seg for mye. Typisk 15 grader er maks. Hvis du synes de strekker seg, åpner du døra mer og setter brettene døra eller utenfor. Har du flere brett med løk til driving, kan du også porsjonere ut og la noen stå utenfor/kjølig sted(ikke sterk frost) mens du gir noen et par ukers forsprang inne. – da får du blomstring til ulik tid, og glede av blomstene over lenger tid. –har du mye sol på drivhuset på våren og du synes det går litt for fort? Da kan du vurdere å sette kassene ut i skyggen en skjermet plass!

244529_1

Hvis du ikke har drivhus, kan du sette kassene i solveggen dekket med fiberduk(må være slakk fiberduk, så tulipanene får plass å strekke seg!

Tenk, gleden over å plukke sine egne buketter i mars-april, når sjelen lengter etter vår og blomster!

Driving av løk er for den litt mer trente amatør, men med litt prøving og feiling, kan alle få til dette!

244534_1